Co je to Cgoji Berry

Kustovnice, známá pod názvem Cgoji Berry, je u nás nejvíce rozšířena v podobě sušených plodů. Mají výrazně červenou barvu, svým vzhledem připomínají cherry rajčátka a v čerstvém stavu mají také podobnou chuť, i když výrazně sladší. Chuť plodů se ovšem nedá přesně popsat, je to, jako kdybyste spíše než sladká rajčata jedli současně šípky, višně a brusinky.

kustovnice s vločkami

Sušené Cgoji Berry je chutnější než čerstvé, a je-li proces sušení přirozený a šetrný, obsahují plody i stejné množství cenných látek, jako ty čerstvé. A co v nich najdeme? Zejména velké množství vitamínu C, je to skvělá volba pro podzimní a zimní chladné dny, kdy potřebujeme „céčko“ doplnit a nemáme zrovna po kapsách žádné čerstvé ovoce. Můžeme je smíchat s jiným sušeným ovocem a mít je k dispozici pro zdravé mlsání. Dále se v nich nachází vitamíny B a E, velké množství karotenoidů, celkem 18 aminokyselin a většina zásadních minerálů potřebných pro obnovu tělesných buněk, z nichž převažuje vápník, hořčík, železo, měď, mangan a chrom.

Tradiční čínská medicína

Kustovnice čínská a většina jejich kultivarů se pěstuje v Asii, je to divoce rostoucí rostlina původem z pohoří Himálaj. Pěstovala se pro lékařské účely i pro běžnou konzumaci již v raném středověku a využívali ji Tibeťané a Číňané, odkud se rozšířila po celém světě zásluhou čínské medicíny.

sušená kustovnice

Vzhledem k vyššímu obsahu antioxidantů, minerálů a vitamínů přispívá toto sušené ovoce k zásadotvorným procesům v organismu, které se spouští nejen nesprávnou životosprávou, ale i pod vlivem stresu, přepracování a nedostatku spánku. Mezi lidmi je známa jako „superfoods“, podobně jako většina druhů ořechů. Může si ji dopřát kdokoli, kdo potřebuje posílit imunitní systém, posílit nervovou soustavu a práci mozku, regeneraci vnitřních orgánů, a také pro eliminaci depresí a posílení spánku. Působnost je ovšem mnohem širší, souvisí to právě s překyselením a hromaděním toxických odpadních látek v těle, kdy i kustovnice může pomáhat organismus detoxikovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup